Proizvodili pirotehniku
0

Indija: U eksploziji u fabrici poginulo 30 osoba

FENA
Najmanje 30 osoba je poginulo, a na desetke ih je pretrpjelo teške opekotine u srijedu u eksploziji u fabrici pirotehničkih sredstava u južnoj Indiji, izjavili su vatrogasni i medicinski zvaničnici.

Eksplozija se dogodila u fabrici u gradu Sivakasiju, centru indijske pirotehničke industrije, koji je udaljen od pokrajinske prijestolnice Chennai oko 700 kilometara.

Lokalni vatrogasac Shanmugaraju rekao je za AFP da je došlo do "velike eksplozije" kada je manji požar u tvornici Om Sivasakthi zapalio zalihe u dva obližnja skladišta.

"Trideset tijela je već pronađeno. Neki su bili fabrički radnici, a većina su bili lokalni seljaci", rekao je Shanmugaraju, objasnivši da su mještani, nakon izbijanja požara, požurili prema tvornici da ga ugase.

"Požar je izbio oko 10:30 sati po lokalnom vremenu. Do sada je 40 osoba odvezeno kolima hitne medicinske pomoći u lokalnu državnu bolnicu", dodao je on, kazavši da se šest vatrogasnih kola nalazi na mjestu nesreće.

Iz lokalne bolnice u Sivakasiju saopćeno je da su primili 22 tijela.

U Sivakusiju se nalazi oko 700 fabrika pirotehničkih sredstava. Trenutno je proizvodnja pirothenike ubrzana zbog nastupajućeg indijskog festivala svjetlosti Diwali.