Svijet
0

Indija traži jači međunarodni pritisak na Pakistan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indijski ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee zahtijevao je u ponedjeljak od međunarodne zajednice da izvrši jači pritisak na Pakistan u istrazi o islamističkim napadima u Mumbaiju u novembru.

"Dosad je međunarodna zajednica učinila neke napore, ali to nije dovoljno", rekao je šef indijske diplomatije pred svim indijskim ambasadorima u svijetu, okupljenima u New Delhiju, kako bi se razmotrile posljedice napada u Mumbaiju, koji se pripisuju pakistanskim naoružanim islamističkim skupinama.

Na pitanje o mogućnosti vojnog udara na Pakistan, Mukherjee je ponovio da "Indija procjenjuje sve opcije" kako bi primorala svoga "neprijateljskoga brata" da uguši svaku terorističku skupinu na svojoj zemlji.

"Očekujemo od Pakistana ono na što se on obavezao. Želimo da održi svoja obećanja, da ispuni svoje obaveze kao odgovorna članica Ujedinjenih naroda", upozorio je on.

New Delhi, Washington i London pripisuju napade u Mumbaiju skupini Lashkar-e-Taiba, jednom od fundamentalističkih pakistanskih naoružanih pokreta, koji kaže da se bori protiv indijske okupacije Kašmira i " proganjanja" indijskih muslimana.