Svijet
34

Indija: Sestre osuđene na silovanje nakon što im je brat pobjegao s udatom ženom

Klix.ba
Dvadesettrogodišnja Meenakshi Kumari i njena 15- godišnja sestra osuđene su na silovanje u Indiji nakon što je njihov brat Ravi pobjegao s udatom ženom iz više kaste. Kumari žive u svakodnevnom strahu i ne izlaze nikako iz kuće .

Stari seljani donijeli su odluku da sestre Kumari budu silovane i izložene javnom poniženju nakon što im se brat zaljubio u djevojku koja pripada kasti Jat.

"Ne mogu spavati i veoma sam uplašena. Kako ću se ikada vratiti u svoj dom ili u svoje selo? Ako ikada dođem povrijedit će nas ili silovati. Ako ne danas, to će biti u budućnosti. Jati nikada ne zaboravljaju i oni neće zaboraviti ovo poniženje. Žele osvetu. Voljeti nekoga nije pogrešno", rekla je sa tajne lokacije u Delhiju, 30 kilometara udaljenog od njenog sela Sankrota u Uttar Pradeshu.

Meenakshi i njena mlađa sestra bile su na vjenčanju u Delhiju kada ih je nazvao komšija iz sela i rekao da se ne vraćaju jer zbog strašne odluke koju je donijelo vijeće sela kojim predsjedava pripadnik kaste Jat. Osim da budu silovane, naređeno je da ih skinu gole i sa prekrivenim licima hodaju ulicom, samo zato što su Ravijeve sestre, momka koji je pobjegao s jednom Jat djevojkom.

Ravi (25) je iz kaste Dalit, što znači nedodirljivi. Zaljubio se u Krishnu (21) koja iz više kaste Jat i bili su u vezi dvije godine. Obje porodice su bile protiv veze i pokušale su ih razdvojiti. Ravi i Krishna su se mjesecima krili, a kada bi ponovo porodice otkrile, Krishna bi bila pretučena, a Ravi prognan. Da bi ih razdvojili potpuno, Krishnu su duali za starijeg muškarca. Bila je nesretna, a njegova porodica je tretirala kao služavku. Odlučila se vratiti kući i ponovo započeti vezu s Ravijem. Kada je saznao njen rođak, prijavili su ih policiji s optužbama da prenose drogu. Ravi je završio u zatvoru iz kojeg još nije izašao.

"Govorila sam svom bratu da to nikada neće uspjeti. Ali nije me slušao i sada mi plaćamo za to. To je pogrešno. Mi nismo učnile ništa i pogrešno je da sestra i ja budemo kažnjenje za nešto što nismo uradile. Teško se nosim s tim i uplašena sam stalno. Nemam više nikakvih nada, naša budućnost je uništena", kazala je uplakana Meenakshi.

Iako su se vlasti umiješale u ovaj slučaj koji je završio na Vrhovnom sudu, život ove porodice je i dalje ugrožen.