Svijet
0

Indija predala dokaze o napadima u Mumbaiju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Indijska vlada u ponedjeljak je predala Pakistanu dokaze o napadima u Mumbaiju, očekujući brzu istragu, dok New Delhi nastoji izvršiti pritisak na svog nuklearnog suparnika.

Indija je okrivila pakistanske militante za novembarske napade u Mumbaiju deset napadača koji su ubili 179 ljudi. Divljanje indijskom finansijskom prijestonicom oživjelo je neprijateljstva između susjeda koji su vodili tri rata od 1947.

"Materijal je povezan s elementima u Pakistanu", navodi u saopćenju ministarstvo vanjskih poslova.

"Naša su očekivanja da vlada Pakistana promptno poduzme daljnje istrage u Pakistanu i podijeli rezultate s nama kako bi se počinioci priveli pravdi", navodi se u saopćenju.

To je prvi put da je Indija predala Pakistanu dokaze o napadima u Mumbaiju.

Dokazi uručeni Pakistanu uključuju priznanje jednog preživjelog napadača, detalje komunikacija s "elementima iz Pakistana" i podatke dobijene iz sistema za globalno pozicioniranje (GPS) i satelitskih telefona.

"Naša je dužnost, moja je dužnost da pažljivo proučim taj dosje i da budem iskren prema sebi, svojoj zemlji, svom susjedu", izjavio je Reutersu pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi.

Dok je sličan napad na indijski parlament u 2001. skoro izazvao rat nakon masovnog gomilanja vojnika na granici, ovaj put je New Delhi usmjeren na diplomatske inicijative, posebno na podršku iz Sjedinjenih Država.

U ponedjeljak je pomoćnik američkog državnog sekretara Richard Boucher stigao u Islamabad na sastanke s vladinim liderima o raznim temama, uključujući i napade u Mumbaiju, saopćio je portparol američke ambasade.

Indija je do sada tvrdila da nije zadovoljna pakistanskim odgovorom. New Delhi želi da Islamabad ukine, kako ih naziva, logore za obuku terorista na svojoj teritoriji i izruči 40 osumnjičenih.

Pakistan tvrdi da će djelovati samo ako Indija pruži dokaze, iako mnogi Indijci sumnjaju da će Pakistan učiniti najminimalnije što je potrebno kako bi umanjio međunarodni pritisak.