Svijet
0

Indija objavila da je upozorila Mianmar na ciklon 48 sati unaprijed

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indijska meteorološka služba objavila je u utorak da je upozorila svog susjeda Mianmar 48 sati unaprijed o dolasku ciklona Nargis, u kojem su smrtno stradali i nestali deseci hiljada ljudi.

"Četrdeset osam sati prije nego što je Nargis pogodio Mianmar upozorili smo mijanmarske agencije o ciklonu, njegovoj gravitaciji i svim ostalim pitanjima vezanim za ciklon", izjavio je glasnogovornik odjela indijske meteorološke službe B. P. Yadav, državne službe koja pripada Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (OMM).

"Naš rad sastoji se u tome da unaprijed upozorimo na nesreću i ponosni smo što smo dosta unaprijed upozorili. Bilo je dovoljno vremena da oni poduzmu mjere opreza, kao što je evakuacija", dodao je ovaj zvaničnik organizacije koja nadgleda razvoj ciklonskih oluja iznad Indijskog okeana, u Južnoj i Jugoistočnoj Aziji.

U ponedjeljak je Laura Bush, supruga američkog predsjednika Georgea W. Busha, optužila mijanmarski režim da nije upozorio stanovništvo o dolasku ciklona Nargis.

Više od 22.000 ljudi smrtno je stradalo u Mianmaru pri prolasku, prije četiri dana, ciklona Nargis, dok se 41.000 drugih smatra nestalima, objavila je u utorak državna televizija u novom bilansu.