Svijet
10

Indija: Obavezni tasteri za uzbunu u prevozu radi sprečavanja seksualnih napada

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
"Tasteri za uzbunu će biti obavezni u javnom gradskom prevozu u Indiji kako bi se osigurala sigurnost žena", rekao je Nitin Gadkari, ministar saobraćaja. Inicijativa je pokrenuta više od tri godine nakon fatalnog silovanja nekoliko studenata u autobusu u New Delhiju.

Vlada je obećala poduzeti niz mjera radi suzbijanja seksualnog nasilja nad ženama. Sve inicijative će biti upućene u proceduru 2. juna.

"Radi sigurnosti žena nakon navedenog nesretnog slučaja, odlučili smo u vozilima javnog prevoza obavezno instalirati tastere za uzbunu, CCTV kamere i praćenje vozila putem GPS uređaja", rekao je Gadkari novinarima u Delhiju.

Nesretni slučaj na koji se Gadkari osvrnuo je brutalni napad na ženu u decembru 2012. godine, dok se sa sinom vraćala kući iz kina. Napad je izazvao ogorčenje i masovne proteste širom Indije, što je dovelo do promjene zakona, ali i dalje postoji veliki broj silovanja.

Tasteri za uzbunu će se nalaziti iznad ulaznih vrata te će nakon pritiska poslati hitnu poruku u kontrolnu policijsku sobu, odakle će se uživo moći pratiti stanje u autobusu. Gadkari je rekao kako bi svi javni autobusi trebali biti preuređeni na isti način.

Vladine najnovije mjere za sprečavanje seksualnih napada tek slijede. Najavljeno je također da će u prodaji od 2017. godine biti i mobilni telefoni koji će imati dugme za paniku. Dugme će omogućiti korisnicima da pozovu hitne službe.