Svijet
0

Indija negirala prijeteći poziv predsjedniku Pakistana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indijski ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee u nedjelju je zanijekao prijeteći telefonski poziv koji je on ili netko iz ministarstva navodno uputio pakistanskom predsjedniku Asifu Aliju Zardariju neposredno nakon napada u Mumbaiju, optuživši Pakistan za pokušaj skretanja pozornosti svjetske javnosti s činjenice da su ti napadi pokrenuti s njegovog teritorija, objavile su svjetske agencije.

Pakistanska ministrica informiranja Sherry Rehman rekla je, podsjeća AP, kako je Zerdari tokom krize primio "prijeteći" poziv koji je definitivno upućen iz indijskog ministarstva vanjskih poslova, s jednog od njegovih službenih telefonskih brojeva, a Reuters prenosi vijest pakistanskog dnevnika Dawn od subote kako se osoba koja je nazvala predstavila kao ministar Mukherjee, nakon čega je Pakistan zbog prijetnji podigao razinu vojne pripravnosti svojih snaga na najvišu razinu.

"Lažni" je poziv, napisao je novinar Dawna u istoj vijesti, uvjerio mnoge u Zardarijevu uredu kako su "Indijci počeli udarati u ratne bubnjeve", nakon čega su uspaničene vlasti ratno zrakoplovstvo stavile u punu pripravnost i o prijetnji izvijestile najviše američke dužnosnike, među kojima i državnu tajnicu Condoleezzu Rice.

"Nisam uputio sličan poziv", ustvrdio je Mukherjee u izjavi u nedjelju, čime je prvi put reagirao na cijeli događaj.

"Jedino što mogu je ovaj niz događaja pripisati onima u Pakistanu koji žele odvratiti pozornost s činjenice da je teroristička skupina, koja djeluje na pakistanskom tlu, planirala i izvela grozan napad na Mumbai", rekao je Mukherjee.

Policija u Mumbaiju priopćila je kako su napadači bili pod kontrolom skupina Lashkar-e-Taiba (LeT), čija je baza u Pakistanu i koja se smatra odgovornom za nekoliko prijašnjih napada na Indiju, uključujući i napad 2001. na indijski parlament koji je umalo izazvao i četvrti rat između Indije i Pakistana.

Ministar u izjavi također navodi kako je sa Zardarijem posljednji i ujedno jedini put razgovarao u maju, a da je nakon napada na Mumbai, kako prenosi dpa, od svih pakistanskih dužnosnika telefonom razgovarao jedino s ministrom vanjskih poslova šahom Mahmoodom Qureshijem 28. novembra navečer, tokom boravka pakistanskog ministra u New Delhiju.

"No, zabrinjavajuće je da jedna susjedna zemlja može i pomisliti na poduzimanje nekih akcija na temelju takvog lažnog poziva, pokušati ga učiniti vjerodostojnim pred drugim zemljama i zbuniti javnost objavljivanjem djelomične priče", istaknuo je Mukherjee u izjavi, napomenuvši kako su ga o događaju s lažnim pozivom telefonom izvijestili "prijatelji iz trećih zemalja".

"Istog smo časa razjasnili tim prijateljima, ali i pakistanskim vlastima, da ja nisam uputio takav poziv", napomenuo je indijski ministar. Iako on nije imenovao te dužnosnike, Dawn je u vijesti ustvrdio kako je riječ o Condoleezzi Rice, koja je ove sedmice bila u obje zemlje kako bi pokušala smanjiti napetosti između dugogodišnjih rivala koji posjeduju nuklearno oružje.

Indija je od Pakistana zatražila hitnu akciju kao odgovor na, kako to naziva, najnovijeg vojnog napada koji je na Indiju pokrenut s pakistanskog teritorija.