Iz Interpola upozoravaju
0

Indija ne pruža informacije o napadima u Mumbaiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Direktor međunarodne organizacije za policijsku saradnju (Interpol) Ronald Noble izjavio je u utorak u Islamabadu da Indija još nije dozvolila svojoj policiji da podijeli s njim informacije o navodnim počiniocima napada krajem novembra u Mumbaiju.

"Do danas, indijska vlada nije dozvolila svojoj policiji da razmijeni podatke o nedavnim terorističkim napadima u Mumbaiju s bazom podataka Interpola", izjavio je Noble na konferenciji za štampu nakon susreta s Rehmanom Malikom, glavnim savjetnikom pakistanskoga premijera Yusufa Reze Gilanija za sigurnost i protuterorizam.

"Informacije kojima raspolaže Interpol, vezano uz ono što se desilo u Mumbaiju, iste su kao i one koje vi imate, to su informacije iz novina, s interneta ili televizije", dodao je Noble.

Zvaničnik međunarodne policije nadao se da će imati više informacija nakon raspoređivanja, ove sedmice, Interpolove ekipe u Indiji.

New Delhi, Washington i London pripisuju krvavi napad u Mumbaiju pakistanskom fundamentalističkom pokretu Lashkar-e-Taiba, koji se bori protiv indijske okupacije u Kašmiru i proganjanja indijskih muslimana.

Lashkar-e-Taiba demantira bilo kakvu umiješanost u te napade.

Indija, pak, tvrdi da su deset pripadnika komandosa bili Pakistanci koje je obučavala skupina Lashkar-e-Taiba, a koji su u Mumbai stigli brodom iz Karačija.

Noble je naglasio da je Pakistan "jedan od najaktivnijih saradnika Interpola" i da su pakistanski dužnosnici izrazili spremnost da "surađuju preko Interpola, da pomognu Indiji da krene dalje u svojoj istrazi".

"Želimo da krivci budu privedeni pred lice pravde. Spremni smo da sarađujemo s Indijom, ali nam ona treba dati dokaze", rekao je Rehman Maliki novinarima.