Svijet
0

Indija: Najjača oluja u posljednjih 14 godina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indija je proglasila najviši stepen uzbune pred današnji nalet snažnog ciklona na istočnu obalu zemlje i iz tog područja evakuisala više stotina hiljada stanovnika, saopćili su zvaničnici.

Ciklon Phailin se približava brzinom od čak 240 kilomatara na sat i ima potencijal da bude najjača oluja u tom području za posljednjih 14 godina koja će podići nivo mora za tri metra, javlja agencija AFP.

Snažan vetar i obilna kiša već pogađaju indijske savezne države Orisa i Andra Pradeš gdje se drveće pod naletima vjetra lomi nekoliko sati prije nego što Phailin svom snagom udari na kopno.

Ciklon će po svoj prilici pogoditi isto siromašno priobalno područje, načičkano straćarama, koje je teško stradalo 1999. godine kada je poginulo više od 8.000 stanovnika i stradalo 445.000 grla stoke.

Indija je mobilisala vojne snage za pružanje pomoći, a indijski Crveni krst je stavio u pripravnost timove u državama Orisa, Andra Pradeš i Andamani Nikobari.

Vlada Orise sa blizu 40 miliona stanovnika zatražila je 100 postotnu evakuaciju stanovnika iz najteže pogođenih područja, prenosi agencija Tanjug.

Ciklon iz 1999. bio je snažniji nego što sada predviđa indijska meteorološka služba, a vlasti ističu da su sada bolje pripremljene za tu nepogodu.

Cikloni su uobičajena pojava u Bengalskom zaljevu na kraju monsunske sezone kada je temperatura morske vode najviša.

Ciklon koji je pogodio Bangladeš 1970. usmrtio je više stotina hiljada ljudi.