Svijet
0

Indija: Hiljade djece odbijaju školsku hranu nakon masovnog trovanja

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade djece odbijaju besplatne obroke u školama u siromašnom istočnom dijelu Indije, nakon što su najmanje 23 djeteta umrla poslije konzumiranja obroka kontaminiranog insekticidom, izjavili su danas zvaničnici.

Djeca uzrasta od četiri do 12 godina jela su za ručak pirinač i sočivo, a obrok je bio pripremljen u školskoj kuhinji. Poslije samo nekoliko minuta, počela su da povraćaju, uz jake bolove u stomaku, a većina ih je umrla u rukama svojih roditelja, na putu ka bolnici.

Oko 30 djece još je u bolnicama u gradovima Patna i Čapra. Jedan lokalni zvaničnik izjavio je da je preminulo 25 djece, ali ta informacija nije potvrđena.

Djeca u ostalim dijelovima indijske države Bihar odbijaju školsku hranu i ne žele ni da je dodirnu, iako školski zvaničnici tvrde da se ovakva tragedija neće ponoviti, prenio je AFP.

Indija ima najveći svjetski program podjele hrane u školama, u koji je uključeno 120 miliona djece. Ova mjera je dio borbe protiv neuhranjenosti, ali i pokušaj da se osigura veće prisustvo djece na nastavi.

Policija je intenzivirala istragu o tragediji širom okruga Saran, gdje se nalazi seoska škola u kojoj se desilo masovno trovanje.

Policija je pretresla kuću direktora škole Mene Kumari, koja je pobjegla nakon što su djeca počela da umiru prije dva dana. Jedan zvaničnik rekao je da se kuharica požalila Kumarijevoj na miris obroka koje je pripremala, ali ona to nije uvažila.