Do 2020. godine
0

Indija će smanjiti do 25 posto intenzitet ugljendioksida

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indija namjerava smanjiti svoju količinu plina s dejstvom staklenika po jedinici bruto unutarnjeg proizvoda od 20 do 25 posto do 2020., u odnosu na 2005., objavio je u četvrtak indijski ministar okoliša Jairam Ramesh, četiri dana pred konferenciju u Kopenhagenu o klimi.
  • Smanjit ćemo intenzitet emisije od 20 do 25 posto ako dobijemo podršku međunarodne zajednice, kazao je ministar pred parlamentom.

Ova izjava, koja je rezultat dobre volje a ne obavezujući cilj, označava evoluciju indijskog stava jer je Indija dosad odbijala da se brojčano izjasni o svom angažiranju u domenu smanjenja emisije plina.

  • U Kopenhagenu, ako dođemo do sporazuma, ako dobijemo pravedan sporazum i budemo zadovoljni njime spremni smo da učinimo i više, kazao je ministar, bez drugih pojedinosti, javio je AFP.

Indija, jedna od najvećih zagađivača planete, razmatrala je ovo pitanje otkako su se nedavno Kina i SAD obavezale da će smanjiti svoje emisije plina s dejstvom staklenika.

Kina je nedavno objavila, po prvi puta, cilj za 2020. za brojčano smanjenje svoje emisije plina s dejstvom staklenika po jedinici bruto unutarnjeg proizvoda od 40 do 45 posto, u odnosu na 2005.

Smanjenje ugljičnog intenziteta Kine, najvećeg zagađivača planete, i Indije znači da će njihove emisije plina dugoročno nastaviti da rastu, ali po manjoj dinamici, ostavljajući otvorena vrata kritikama.

SAD su objavile da žele smanjiti 17 posto svoje emisije plina do 2020. u odnosu na 2005.