Svijet
0

Indija će odgovoriti na napad na njene vojnike

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
New Delhi će odgovoriti na "gnusnu" smrt njena dva vojnika koje su, prema saopćenju indijske vojske, u utorak ubile pakistanske trupe koje su prodrle na njen teritorij u blizini granice s Kašmirom, uvjeravao je indijski ministar vanjskih poslova.

"Moramo nešto učiniti i to ćemo učiniti, ali to treba uraditi nakon pažljive istrage svih detalja u dogovoru s ministarstvom odbrane. Ovo je apsolutno neprihvatljivo, ogavno i zaista, zaista strašno i krajne nepromišljeno s njihove strane", ocijenio je ministar Salman Huršid.

"Nehumano je, i nije ovo način na koji bi civilizirani ljudi trebalo da tretiraju jedni druge", dodao je on. "Ovo liči na jasan pokušaj da se isključi dijalog. Moramo pronaći način da se dijalog ne sabotira ili uništi", rekao je ministar.

Dva indijska vojnika u utorak je ubila pakistanska vojska u blizini sporne granice između dvije suparničke zemlje s nuklearnom moći, a jedno od dva tijela je teško unakaženo, potvrdila je indijska vojska.

Razmjena vatre između vojnika dvije vojske dogodila se oko podne, nakon što je jedna indijska patrola otkrila da su pakistanske trupe prodrle oko 500 metara u unutrašnjost indijske teritorije, prema izjavi glasnogovornika indijske vojske.