Singh
0

Indija će i dalje razvijati nuklearni program sa SAD-om

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indija će nastaviti da razvija nuklearni civilni program zajedno sa Sjedinjenim Državama i zalagati se za postizanje političkog konsenzusa u borbi protiv terorizma i ekstremizma, istaknuo je premijer Manmohan Singh u govoru povodom Dana nezavisnosti.

On je također rekao da je nedavni bombaški napad na indijsku ambasadu u Kabulu bacio sjenu na mirovni proces s Pakistanom, čime je praktično ponovio optužbe iz New Delhija da odgovornim za taj zločin smatra Islamabad.

U New Delhiju su povodom praznika uvedene pojačane mjere sigurnosti, prije svega oko historijske Crvena tvrđave, sa čijih se bedema Singh obratio naciji, prenijele su novinske agencije.

Tokom premijerova govora preleti aviona iznad grada bili su zabranjeni, a snajperisti razmješteni po visokim zgradama.

Premijer Singh je pozvao na smirivanje u indijskom dijelu Kašmira, gdje muslimanski separatisti ponovo protestiraju i gdje je od mjeseca juna ubijeno najmanje 27 osoba, dok ih je više od 500 povrijeđeno.

Posmatrači ističu da je to jedan od najvećih protesta od 1989. godine kada je u indijskom Kašmiru buknula pobuna protiv vlasti u New Delhiju.

Indija i u ovome vidi umiješanost Pakistana, ali zvanični Islamabad to demantira.

Indija je nezavisnost od Velike Britanije stekla 15. augusta 1947. godine, a na Crvenoj tvrđavi su u petak bili mnogi domaći i strani zvaničnici, uključujući diplomate na dužnosti u New Delhiju.

Svečanosti se održavaju i u ostalim dijelovima zemlje gdje su također maksimalno pojačane mjere sigurnosti zbog straha od militantnih separatista i maoističkih pobunjenika.