Svijet
0

Indija: 18 žena i djece stradalo u metežu

FENA
U metežu izazvanom rušenjem mosta, napravljenom od žica i bambusa, stradalo je najmanje 18 osoba, žena i djece u ponedjeljak navečer za vrijeme hinduskog religioznog praznika na istoku Indije, sopćila je policija.

Nesreća se dogodila u Patni, u siromašnoj državi Bihar, gdje su se okupili deseci hiljada vjernika za praznik Chhath, molitve u čast zalaska sunca na obalama Ganga.

Deset žena i osmero djece je izgubilo život, a deseci osoba su povrijeđeni. Brojni vjernici se smatraju nestalim. Stahuje se da će broj poginulih biti veći, precizirao je agenciji AFP šef policije Patna Jayant Kant.

Rušenje mosta je izazvalo prekid električne energije u ovoj oblasti, komplikujući još više operacije spasavanja.

Tajnik unutarnjih poslova lokalne vlade Amir Subhani, saopćio je AFP-u da je šef vlade Nitiš Kumar naredio istragu o nesreći.

I pored događaja u toku noći, velika masa ljudi je ponovo pohrlila prema mjestu prije izlaska sunca kako bi se molila, ponudila voće božanstvima, upalila svijeće i kupala se u vodama koje smatraju svetim.

Najmanje 400.000 vjernika koji poštuju boga sunca Surya okupilo se u Biharu, duž svete rijeke, od kojih 50.000 na mjestu meteža.

Meteži su česte nesreće u Indiji, posebno na mjestima hodočašća koja privlače desetke hiljada vjernika.