Svijet
0

Independent: "Sat Sudnjega dana"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kazaljke takozvanog "sata Sudnjeg dana" američki atomski naučnici pomjeraju sve bliže ponoći kako se, po njihovoj ocjeni, svijet bliži "nuklearnom Armagedonu", piše Independent danas na naslovnoj strani.

Na satovima koji se čuvaju u Washingtonu i Londonu kazaljke će biti pomjerene sa sedam minuta do ponoći, gdje stoje već pet godina, prema ponoći iz više nego očiglednih razloga svakom iole razumnijem čovjeku na planeti, piše list i nastavlja da je prijetnja nuklearne kataklizme porasla kako iz klasičnih razloga - sve većeg broja država koje posjeduju ili razvijaju nuklearno oružje i opasnosti da se teroristi domognu istoga, tako i zbog jedne sasvim nove dimenzije - globalnog otopljavanja.

Naime, atomske centrale su ponovo u modi zbog relativno malog ekološkog zagađenja pa paralelno s njihovom izgradnjom raste i količina nuklearnog materijala koji može da bude upotrijebljen u vojne svrhe.

Inače, po ovom satu, svijet je bio najbliži nuklearnoj katastrofi poslije uzastopnih američkih i ruskih proba hidrogenskih bombi 1953. Tada je bilo dva minuta do ponoći.

Najsigurniji smo bili, završava list, 1991. - na sedamnaest minuta od Sudnjeg dana - kada su Amerika i Sovjetski savez potpisali sporazum o smanjenju svojih nuklearnih arsenala i nagovijestili početak nove ere saradnje zajedničkom akcijom u prvom Zalivskom ratu protiv Iraka.