Svijet
0

Independent o BBC Trustu i Bliskom istoku

FENA
Dnevnik The Independent u četvrtak je čitavu naslovnicu posvetio odluci BBC Trusta, tijela koje nadzire rad korporacije, da djelimično prihvati žalbu kako je urednik BBC-a za Bliski istok Jeremy Bowen prekršio pravila o "preciznosti i nepristranosti".

Žalbu o dva različita izvještaja, na internetu i radiju, podnijela je Engleska federacija cionista u Velikoj Britaniji.

BBC Trust je utvrdio da su Bowenove konstatacije tipa – da "cionizam instinktivno želi proširiti granice" židovske države te da "Izrael ne prihvata ničiju interpretaciju međunarodnog prava osim vlastite" – mogle ostaviti utisak da je to jedino razumno tumačenje Šestodnevnog rata iz 1967. godine.

Independednt piše kako je odlukom da ukori Bowena, koji je tokom 25-godišnje karijere u BBC-u izvještavao iz više od 70 zemalja, BBC Trust zapravo doveo u pitanje kredibilnost korporacije i njenog izvještavanja o jednom od "najosjetljivijih pitanja savremenog doba".

Independent na kraju ocjenjuje će cijeli ovaj slučaj neminovno rezultirati situacijom u kojoj će Bowen, ne svojom voljom, postati junak "ljevičara, Arapa i antiameričkih organizacija", a zlikovac u očima židovskog lobija koji i bez toga smatra da je BBC pristran, ali protiv Izraela.