Svijet
0

Indeks slobode medija: Bosna i Hercegovina ispred SAD-a

Sarajevo-x.com
Prema godišnjem izvještaju Reportera bez granica, blogeri, jednako kao i novinari širom svijeta, na udaru su represivnih državnih vladavina te cenzure. Na posljednjem mjestu po slobodi medija našla se Eritreja, a naša država pojavila se na čak 34. mjestu, od ukupno 169 i to ispred Italije, SAD-a, Makedonije, Hrvatske i Srbije te mnogih drugih.

Reporteri bez granica u svom su godišnjem izviještaju upozorili javnost da represivni režimi nastoje suzbijati slobodu govora u svim medijima, a posebno na Internetu jer ovaj medij smatraju prijetnjom za svoje političke sisteme, izvijesto je u srijedu BBC.

Osim novinara, na udaru su se našli i blogeri koji svojim pisanjem uzburkavaju političko jednoumlje. Kina je prema svim parametrima jedna od najstrožijih država koja je samo u proteklom periodu u zatvor smjestila čak 50 ljudi.

Bosna i Hercegovina se na ovoj listi našla na 34. mjestu, od ukupno 169, a iza nje se nalaze Italija (35.), Makedonija (36.), Japan (37.), Sjedinjene Američke Države (48.), Bugarska (51.), Poljska (56.), Srbija (67.), Rusija (144.) te mnoge druge države.

Osim Kine, Eritreja, Sjeverna Koreja i Turkmenistan nalaze se na začelju liste slobode govora što nije začudilo gotovo nikoga.

Od dvadeset država sa kraja liste, njih čak sedam je iz Azije (Pakistan, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kina, Burma, i Sjeverna Koreja), pet ih je sa afričkog kontinenta (Etiopija, Ekvatorijalna Gvineja, Libija, Somalija i Eritreja), četiri su sa bliskoistočnog dijela (Sirija, Irak, Palestinske teritorije i Iran) te tri bivše sovjetske republike (Bjelorusija, Uzbekistan iTurkmenistan) i jedna američka (Kuba).

Na prvom mjestu po slobodi govora nalazi se Island, a iza njega slijede Norveška, Estonija, Slovačka i Belgija, Finska, Švedska, Danska, Irska i Portugal.

Od zemalja iz regiona, najbolja je ipak Slovenija koja se nalazi na 22. mjestu, a iza nje su Velika Britanija (24.), Australija (28.), Grčka (30.) i Francuska (31.)