Svijet
0

Incidenti u Baskiji i Navarri tokom izbora

FENA
Nekoliko incidenata desilo se u glasačkim uredima u Baskiji i Navarru, na sjeveru Španije, ne spriječivši pritom održavanje parlamentarnih izbora, saopćilo je u nedjelju ministarstvo unutarnjih poslova.

U Baskiji je grupa nepoznatih osoba uništila glasačke kutije i listiće u izbornom štabu grada Aulestie, prije otvaranja glasačkih ureda. Nepoznate osobe su potom širile letke po gradu kojima se pozivalo stanovništvo na suzdržanost.

Nekoliko incidenata desilo se u raznim gradovima Navarre, pograničnog regiona s Baskijom, koji Baskijci smatraju neodvojivim dijelom svoga regiona.

Napadači su demolirali glasačke urede u Elizondu, primoravajući vlasti da presele u druge glasačke urede, objavljeno je na internet stranici baskijskog lista Gara.

Ovi incidenti nisu spriječili održavanje izbora. Podsekretar ministarstva unutarnjih poslova Justo Zambrana izjavio je u jutarnjim satima da je "izborni dan započeo u normalnim okolnostima".

Oko 35 miliona birača pozvano je u nedjelju na izbore koji će odlučiti ko će doći na čelo vlade, socijalista Jose Luis Rodriguez Zapatero ili desničar Marian Rajoy.