Ukrajina
0

Inaugurisani Janukovič obećao neutralnost svoje zemlje

FENA
Viktor Janukovič (Foto: AP)
Viktor Janukovič (Foto: AP)
Uz bojkot opozicije, pobjednik predsjedničkih izbora Viktor Janukovič dao je zakletvu u četvrtak za 4. predsjednika od 1991. kada je Ukrajina proglasila nezavisnost i obećao je evropsku nesvrstanost svoje zemlje opterećene velikim dugom, korupcijom i krizom, javljaju agencije.

Za 59-godišnjeg bivšeg mehaničara zakletva je bila zadovoljština za poniženje otprije pet godina kada je masovnim protestima bio smijenjen, podsjeća agencija Reuters.

Britanska agencija dodaje da je Janukovič s 3,5 posto glasova više od protukandidatkinje Julije Timošenko postao prvi predsjednik Ukrajine s manje od 50 posto glasova birača.

U inauguracijskom govoru istakao je da će Ukrajina održavati dobre odnose i s Rusijom i Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama kako bi postigla "maksimalne rezultate".

"Izazovi koji stoje pred međunarodnom zajednicom nameću najveće moguće jedinstvo... Spremni smo sudjelovati u tom procesu kao evropska nesvrstana zemlja", citira Janukoviča agencija AFP.

Janukovič je dao zakletvu na skromnoj ceremoniji koju su bojkovali brojni opozicijski zastupnici Bloka Timošenko i sama premijerka Julija Timošenko.

Tijesan izborni rezultat odražava oštru podjelu Ukrajine na prorusko i rusofono stanovništvo nastanjeno u industrijskim područjima istoka i juga, te na prozapadne Ukrajince zapadnih i srednjih dijelova zemlje koji glasaju za Timošenko. AFP ističe da je Janukovičev govor u opreci s politikom njegova prethodnika Viktora Juščenka koji je zagovarao pristup NATO-u.

Janukovič će to pitanje staviti u drugi plan, a poradit će na mogućim koncesijama Moskvi za rusku Crnomorsku flotu na ukrajinskom poluotoku Krimu.

Prioritet će mu biti dogovoriti nove uslove ugovora o dobavljanju ruskog plina za Ukrajinu, što je dugogodišnji izvor trvenja Moskve i Kijeva.

Janukovič i njegova Stranka regije najavili su da bi već početkom marta on mogao posjetiti Moskvu, piše Reuters.

Agencija dodaje da oko 46 miliona Ukrajinaca teško živi u zemlji sa 16,4 milijardi dolara duga Međunarodnom monetarnom fondu u obliku zajma, koja je uz to opterećena korupcijom i recesijom.