Angela Merkel
0

"Imigranti treba da uče jezik i poštuju njemačke zakone"

FENA
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će imigranti morati učine mnogo više kako bi se integrirali u njemačko društvo, što između ostalog podrazumijeva učenje jezika i striktno poštovanje njemačkih zakona.

"Svako ko želi živjeti u našoj zemlji mora poštovati naše zakone, naučiti naš jezik i prihvatiti pravila koja vrijede u našem društvu, kao i svaki član našeg ustava", rekla je Merkel na sastanku sa članovima vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Mainzu, prenijela je agencija Reuters.

"To znači sve, od jednakih prava za žene do svega ostalog - to je naš moto i neće postojati tolerancija za bilo što drugo", rekla je u subotu kancelarka Merkel.

Prema rezultatima posljednjih istraživanja javnog mnijenja u Njemačkoj, vladajuća koalicija zaostaje čak za 15 procentnih poena u odnosu na opoziciju.

Desno krilo vladajuće koalicije je nedavno iznijelo zamjerke na primjetno pomicanje Merkel ka političkom centru.

Kancelarkin komentar uslijedio je nakon nekoliko sedmica žustre rasprave o knjizi "Njemačka ukida samu sebe", koju je objavio bankar Thilo Sarrazin, i u kojoj su, između ostalog, turski i arapski imigranti optuženi da smanjuju njemački koeficijent inteligencije i žive izvan zakona.

U Njemačkoj živi oko četiri milijuna muslimana. Većina njih su Turci, a procjenjuje se da oko 280 tisuća imigranata ima arapsko porijeklo.

Većina njih je integrirana u njemačko društvo, ali postoje i one zajednice u kojima je dominantna muslimanska tradicija i u kojima se rijetko koristi njemački jezik u komuniciranju, navodi Reuters.