Svijet
0

Imigracija povećala rast kanadskog stanovništva

FENA
Dvije trećine rapidno rastućeg kanadskog stanovništva u proteklih pet godina došlo je od imigracije - snage na koju će u narednim decenijama otpadati skoro kompletan prirodni priraštaj te zemlje, sudeći po brojkama objavljenim u popisu stanovništva.

Za razliku od Sjedinjenih Država, gdje je priliv legalnih i ilegalnih imigranata podgrijao usijanu debatu, u Kanadi ima malo javnih rasprava o tom pitanju, javio je AP.

Podaci koje je objavio statistički zavod, Statisics Canada, pokazuju da je stanovništvo zemlje poraslo za 5,4 posto, što predstavlja najveću stopu rasta među Grupom osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

Među zemljama članicama G-8, samo Sjedinjene Države sa stopom rasta od pet posto primakle su se kanadskoj stopi rasta. U Francuskoj i Italiji, stopa rasta iznosi 3,1 posto, u Britaniji 1,9 posto, dok je u Japanu i Njemačkoj stopa rasta blizu nule, a u Rusiji se broj stanovnika smanjio.

Uz smanjenju stopu prirodnog priraštaja, Kanada se našla u jedinstvenoj situaciji, kazao je Laurent Martel, analitičar Statatisics Canada. "Krećemo ka tački gdje će imigracija biti jedini izvor rasta stanovništvsa u Kanadi", kazao je.

Oko 1,2 miliona novih imigranata otpada na većinu kanadskog rasta tokom proteklih pet godina, daleko nadmašujući brojku od 400.000 novorođenih u ukupnom stanovništvu od 31,6 miliona ljudi.

Kanadska neto migracija po glavi stanovnika među najvišima je na svijetu. Ona je zabilježila procijenjenu neto migraciju od 5,85 migranata po 1.000 stanovnika u 2006. godini, u poređenju s 3,18 migranata na 1.000 stanovnika u Sjedinjenim Državama, sudeći po CIA World Factbook.

"Nemamo strateške analize kako da se bavimo našim najvećim izvorom neto rasta stanovništva", izjavio je Michael Bloom, potpredsjednik Konferencijskog odbora Kanade, za Canadian Press.

Stopa prirodnog priraštaja u Kanadi je oko 1,5 djece po ženi, daleko ispod neophodne reproduktivne stope od 2,1 djeteta.

Okretanje te zemlje ka imigraciji kao jedinom izvoru rasta, ipak, još je decenijama daleko. Ta tačka neće biti dostignuta do 2030. kada vrhunac bejbi bumera rođenih u 1950-im i ranim 1960-im dođe do kraja svog života.

"Bit ćemo svjedoci povećanja broja umrlih u Kanadi, a broj umrlih će nadmašiti broj rođenih - tako da će prirodni priraštaj biti negativan. Jedini faktor rasta tada će biti imigracija", izjavio je Martel.