Svijet
0

Imigracija bi mogla udvostručiti stanovništvo Kanade

FENA
Toronto
Toronto
Stanovništvo Singapura, Novog Zelanda i Saudijske Arabije moglo bi da se utrostruči, a Kanade i Švicarske udvostruči kada bi te zemlje prihvatile sve imigrante koji žele da u njima žive, rezultati su Gallupovog istraživanja objavljeni u petak.

"Ako bi u svijetu sve odrasle osobe koje žele da imigriraju išle tamo gdje žele, sve te zemlje", kojima treba dodati Australiju i Kuvajt, "imale bi dvostruko i trostruko veće stanovništvo", navode Gallupovi istraživači koji su ispitali 347.000 odraslih osoba u 148 zemalja, od 2007. do 2010. godine.

Istovremeno bi siromašne zemlje, kao Sierra Leone i Haiti, izgubile više od polovine svog stanovništva, a slijede ih Zimbabve, Nigerija, Somalija, Etiopija, Salvador i Liberija.

U Švicarskoj bi 800.000 stanovnika emigriralo da ima šansu, ali bi ova zemlja primila 10 miliona potencijalnih imigranata. Tako bi Švicarska koja broji 6 miliona stanovnika vidjela kako se njeno stanovništvo povećava 150 posto.

Stanovništvo Singapura bi se povećalo za 219 posto, kada bi njegove granice bile potpuno otvorene za imigrante, stanovništvo Novog Zelanda za 184 posto, a Saudijske Arabije za 176 posto.

Kanada ima 33 milona stanovnika, a privukla bi ih još najmanje jednom toliko.

Sjedinjene Američke Države, koje su na 14. mjestu, iza Francuske, po utjecaju imigracije na njihovo stanovništvo, ostaju destinacija snova za mnoge imigrante, navodi se u anketi.

Ako bi SAD prihvatio sve kandidate za imigraciju, američko stanovništvo koje broji oko 300 miliona skočilo bi za 60 posto, što znači na 480 miliona.

Ako bi Francuska otvorila svoje granice imigraciji, doživjela bi porast stanovništva od 60 posto, u odnosu na sadšnji broj stanovnika, pa bi on umjesto 64 miliona bio 102 miliona.