Svijet
0

Imenovano sudsko vijeće za suđenje Karadžiću

FENA
Tribunal u Haagu imenovao je sudsko vijeće koje će zasjedati na suđenju Radovanu Karadžiću.

Sudsko vijeće će činiti: predsjedavajući sudija Alphons Orie, te sudije Christine Van den Wyngaert i Bakone Justice Moloto, saopćeno je iz Tribunala u Haagu.

Karadžić, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio za genocid počinjen tokom četverogodišnjeg rata u BiH, uhapšen je 21. jula u Beogradu.

Ratni predsjednik Republike Srpske u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu prebačen je 30. jula ujutro, a njegovo prvo pojavljivanje pred Sudom očekuje se već 31. jula.

Karadžić će se izjasniti o krivici pred sudijom Alphonsom Oriem, kako je saopćeno iz Tribunala, a prenio je BIRN.

Orie je bio sudija na suđenju Stranislavu Galiću, koji je zbog svoje uloge u opsadi Sarajeva osuđen na 20 godina zatvora, a tu je kaznu Žalbeno vijeće preinačilo na doživotni zatvor.

Također, Orie je predsjedavao na suđenjima Ranku Česiću i Darku Mrđi. Česić je nakon priznanja krivice osuđen na 18 godina za zločine u Brčkom, dok je Mrđa priznao krivicu za zločine počinjene na planini Vlašić, te je osuđen na 17 godina zatvora.

Isto sudsko vijeće koje će zasjedati na suđenju Radovanu Karadžiću donijelo je i presudu protiv Dragana Zelenovića, koji je priznao krivicu za zločine u Foči, te je osuđen na 15 godina zatvora.

Glavni tužilac Serge Brammertz, koji se obratio javnosti nakon što je Karadžić izručen Tribunalu, rekao je da ne može predvidjeti kada će suđenje početi ili koliko može trajati.