Na mjesto državne tajnice
0

Imenovanje Hillary Clinton nakon praznika?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Imenovanje Hillary Clinton na mjesto državne tajnice na "dobrom je putu" i trebalo bi uslijediti nakon praznika Dana zahvalnosti iduće sedmice, objavio je u petak član prijelazne ekipe novoizabranoga američkoga predsjednika Baracka Obame.

Hillary Clinton, koju je Obama pobijedio na demokratskoj nominaciji za predsjedničke izbore, trebalo bi da postane njegova desna ruka zadužena za vanjsku politiku. Špekulacije su izbile prošle sedmice nakon susreta dva bivša rivala u glavnome štabu Baracka Obame u Chicagu.

Posljednje smetnje za njeno imenovanje otklonjene su nakon što je njen muž, bivši predsjednik Bill Clinton, obećao potpunu transparentnost vezano za njegove različite aktivnosti.

Clinton je posebno prihvatio etički pregled svih donatora koji finansiraju njegovu dobrotvornu fondaciju, nakon smetnji vezano za moguće sukobe interesa između njegovih aktivnosti i činjenice da njegova žena obavlja mjesto državnoga sekretara, javio je AFP.

Ekipa zadužena za nacionalnu sigurnost, koja će okružiti budućega američkoga predsjednika, treba biti kompletirana, dodao je isti izvor, precizirajući da su Clinton i Obama imali temeljite razgovore o ulozi koja će biti dodijeljena bivšoj Prvoj dami.