Svijet
0

Imenovanje Blaira izaslanikom za Bliski istok nailazi na pomiješane reakcije

FENA
Foto: AP;  Tony Blair
Foto: AP; Tony Blair
Dnevnik Christian Science Monitor piše u četvrtak o pomiješanim reakcijama na imenovanje Tonyja Blaira za posebnog izaslanika za Bliski istok, što se podjednako odnosi na Bliski istok i na ostatak svijeta.

Članice tzv. diplomatskog kvarteta za Bliski istok – Sjedinjene Države, Rusija, Evropska unija i Ujedinjeni narodi – nalaze se iza ovog imenovanja.

Izraelski list Haaretz pisao je, međutim, u utorak da se Evropska unija i Rusija protive tome izboru – Rusija zato jer Blaira smatra previše bliskim SAD-u, a EU zbog zabrinutosti da će njegova uloga dovesti do marginalizacije prvog čovjeka za vanjsku politiku Unije Javiera Solane.

Ipak iste izraelske novine javile su da su nesuglasice uklonjene i da će bivši britanski premijer zamijeniti na tome položaju bivšeg predsjednika Svjetske banke Jamesa Wolfenshona.

Izrael i palestinski pokret Fatah, piše Christian Science Monitor, također podržavaju Tonyja Blaira kao posebnog izaslanika.

Njegovo imenovanje, međutim, ne pozdravljaju svi, posebno ne ekstremisti iz Hamasa, koji praktično vladaju Pojasom Gaze.

Bez obzira na kvalifikacije Tonyja Blaira za ovaj posao, zaključuje bostonski CSM, niko ne vjeruje da će on biti lagan.