Egipat
0

Imenovana nova vlada, 50.000 demonstranata na ulicama Kaira

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Egiptu je u ponedjeljak imenovana nova vlada, u kojoj su postavljeni novi ministri unutarnjih poslova i finansija, dok su ostali članovi kabineta ostali isti kao u onom koji je predsjednik Hosni Mubarak raspustio u petak, izvjestila je državna televizija.

Na ulice Kaira, sedmog dana protesta, izašlo je više od 50.000 demonstranata, koji pozivaju na generalni štrajk i građansku neposlušnost, a opoziciona koalicija je pozvala da u utorak na ulice izađe milion ljudi.

Umjesto ministra policije Habiba el-Adlija postavljen je general Mahmoud Wagdi, bivši čelnik odjeljenja za kriminalne istrage policije u Kairu i bivši direktor zatvora, prenosi Reuters.

Ministra finansija Jusefa Bouthros-Galija, popularnog među stranim investitorima, zamijenio je Samir Mohammad Radvan.

Arapska televizija Al Arabyia javila je da je Bouthros-Gali odbio da uđe u novu vladu.

Ministar odbrane Mohammad Jusein Tantavi zadržao je svoj resor i promaknut je u zamjenika premijera, a šef diplomatije ostao je Ahmed Abu Geit.

Predsjednik Mubarak je za novog šefa tajne službe imenovao generala Murada Movafija, bivšeg guvernera regiona Sinaj, pošto je dosadašnji direktor obavještajne agencije Omar Suleioman u subotu položio zakletvu za potpredsjednika vlade, izvjestila je egipatska državna agencija Al-Ahram, a prenosi AFP.

Suleiman je prvi potpredsjednik Egipta u posljednjih 30 godina, koliko je Mubarak na vlasti. Rijetko se pojavljivao u javnosti, ali je igrao važnu ulogu iz pozadine. Uživa povjerenje mnogih Egipćana, koji vjeruju da bi mogao da spriječi Mubarakov plan da ga na čelu države naslijedi sin Gamal.

Državna televizija izvjestila je da je Mubarak naredio novom kabinetu da ublaži ekonomski teret građana, provede reforme i osigura "šire učešće" političkih partija.

Demonstranti, koji su do temelja uzdrmali egipatski politički sistem, tražili su smjenu El-Adlija zbog nasilnog suzbijanja demonstracija, upotrebe suzavca i korištenja gumenih metaka.

"Egipatsko Muslimansko bratstvo saopćilo je, u međuvremenu, da planira da formira politički odbor za pregovore s vojskom, u čijim bi redovima bio Muhamed ElBarade, bivši generalni tajnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i pobornika promjena u Egiptu", rekao je predstavnik Bratstva Esam el-Eryan.

"Bratstvo ne želi da samo donosi odluke, bez drugih nacionalnih snaga", rekao je El-Eryan i dodao da je Bratstvo u kontaktu i s drugim istaknutim političarima, ali nije precizirao o kome govori.

Iz ElBaradeijevog okruženja je, međutim, demantovano da je opozicioni lider dobio bilo kakav sličan prijedlog.

Muslimansko bratstvo, najveći opozicioni pokret u Egiptu, zalaže se za formiranje islamske države i jačanje socijalnih, ljekarskih i obrazovnih službi.

Građani Egipta podijeljeni su kada je riječ o ElBaradeiju (68), dobitniku Nobelove nagrade za mir, koji se ponudio da bude tranzicioni lider tokom priprema za demokratske izbore.

ElBaradei se u petak vratio iz inostranstva u Egipat i priključio se demonstrantima.

On uživa podršku Muslimanskog bratstva, mladih i srednje klase, ali arapska nacionalnistička partija Karama odbacila je ideju da bivši čelnik IAEA-e bude tranzicioni lider pošto, kako je saopćila, "pokušava da u posljednjem trenutku uskoči u voz narodne pobune".