SAD
0

Imenovan izaslanik za transfer zarobljenika iz Guantanama

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka državna tajnica Hillary Clinton imenovala je posebnog izaslanika za transfer zarobljenika iz vojnog zatvora Guanatanamo u druge zemlje, objavio je u četvrtak State Department.

Dosadašnji pomoćnik državne tajnice za evropske i eurazijske poslove Daniel Fried, odabran je da vodi poseban tim koji će se u cjelosti posvetiti toj zadaći, rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood na briefingu za novinare.

"Kako bi proveli odluku predsjednika Baracka Obame o zatvaranju zarobljeničkog centra Guantanamo u godinu dana, državna tajnica je utvrdila da trebamo pojačati napore na transferu zatočenika", rekao je Wood.

"Široko iskustvo veleposlanika Frieda bit će od neprocjenjive vrijednosti dok tražimo pomoć stranih vlada kako bi se približili cilju zatvaranja toga pritvorskog objekta", istaknuo je Wood.

Na pitanje je li Fried odabran zbog svog evropskog iskustva zato što se administracija nada da će evropske zemlje prihvatiti mnoge od preostalih zatočenika, Wood nije odgovorio, navodeći samo da Fried ima iskustva iz Evrope i drugih dijelova svijeta.

U posljednjih nekoliko godina o transferu zarobljenika su pregovarali američki veleposlanik za ratne zločine Clint Williamson i njegova ekipa, rekao je Wood, dodajući kako će promjene omogućiti da oni sada "punu pažnju posvete pitanjima ratnih zločina koji su od ključne važnosti za ovu administraciju".

Daniel Fried obavljat će sadašnju dužnost dok Senat ne potvrdi imenovanje novog pomoćnika za evropske i eurazijske poslove Phila Gordona, dodao je glasnogovornik.

Hillary Clinton je prošle sedmice u Bruxellesu izjavila kako je ohrabrena odgovorom evropskih zemalja na zahtjev za preuzimanje dijela zatočenika.

Wood je kazao da su se SAD obratile određenom broju evropskih zemalja s takvim zahtjevom, te da se razgovori o tome nastavljaju. Rekao je da SAD u vezi s time stupaju u kontakt i sa zemljama u drugim dijelovima svijeta.

U zatvoru mornaričke baze Guantanamo Bay na Kubi trenutno je oko 245 osumnjičenih za terorizam.

Približno trećini tih zarobljenika trebalo bi biti suđeno u SAD-u, vjerojatno pred sudovima u državama Njujork i Virdžinija, koji su već vodili procese za terorizam i čiji osuđenici izdržavaju kazne u posebnom zatvoru u Coloradu koji ima najviše mjere osiguranja, navodi američka štampa. Dio zatočenika trebalo bi da bude prebačen u treće zemlje ili oslobođen.