Advokat Assangea tvrdi
0

"Imam dokaze da djevojke lažu da su silovane"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Švedski advokat osnivača WikiLeaksa tvrdi da je vidio tajne policijske dokumente koji dokazuju da je Julian Assange nevin u slučaju u kojem ga dvije Šveđanke optužuju za silovanje.

Advokat Bjorn Hurtig, Assangeov zastupnik u Švedskoj, rekao je za tamošnje novine da je otkrio da su obje žene imale tajne motive i da su lagale optužujući osnivača WikiLeaksa za silovanje.

Borac za slobodu informacija, kako ga nazivaju brojni novinari, trenutno boravi u zatvoru Wandsworth u Londonu, dok se njegov advokatski tim bori protiv njegovog izručenja Švedskoj. Oni smatraju da je cilj optužnice sprječavanje Assangea u objavljivanju novih tajnih informacija na stranici.

Podsjećamo da je Assange tokom posjete Švedskoj u augustu ove godine spavao sa dvije djevojke. Nekoliko dana poslije obje su ga teretile za silovanje i seksualno napastvovanje. Optužnica je prvobitno odbačena, ali je ponovo podignuta.

"Na osnovu onoga što sam pročitao jasno je da su obje djevojke lagale i da su imale drugu namjeru kada su otišle u policiju što nije imalo nikakve veze sa krivičnim djelom", rekao je advokat Hurtig.

On je dodao da vjeruje da je to bilo povezano sa ljubomorom i razočaranjem i da može dokazati da je barem jedna djevojka imala velika očekivanja od susreta sa Julianom.

"Kada bih obznanio ono što znam, svi bi shvatili da je ovo cirkus. Ako bih mogao govoriti pred britanskim sudom ne bi došlo do izručenja. Međutim, ograničen sam švedskim zakonima koji ne dozvoljavaju iznošenje dokaza van zemlje", rekao je Hurtig.

Advokat koji spada u red najboljih za područje seks-zločina spreman je doći u London i predočiti dokaze ukoliko dobije zeleno svjetlo švedskog pravosuđa.