U nebo po novim pravilima
0

Ima li muslimana u avionu?

Piše: E. Thaci
Narušavanje privatnosti ili povećanje sigurnosti
Narušavanje privatnosti ili povećanje sigurnosti
Protiv novih "body" skenera, prvo se oglasila američka muslimanska populacija s argumentima da se radi o narušavanju privatnosti pojedinca. Ipak, kompromis je pronađen.

U Sjedinjenim Američkim Državama je na 19 aerodroma postavljeno 40 aparata nazvanih Body Scanners. Planira se nabavka još 450 uređaja za sve aerodrome, koji su na osnovu sigurnosne procjene ocijenjeni kao potencijalne mete širom Amerike.

Osnovna namjena ovih uređaja je sprečavanje unošenja zabranjenih predmeta u zrakoplov (eksplozivne naprave, sve vrste oružja, zapaljive tekućine, u posljednje vrijeme i ograničeni unos tečnosti) koji bi se mogle iskoristiti u svrhu nanošenja teških oštećenja na zrakoplovu.

Da bi se skratilo vrijeme čekanja u liniji za provođenje sigurnosne kontrole putnika i njihovog ručnog prtljaga, putnici koji će proizvesti alarm prilikom prolaska kroz Walk Through Metal Detector vrata, bit će upućivani na dodatni pregled.

Sve se odmah vidi

Ova dodatna kontrola podrazumijeva i potpuno skeniranje putnika na uređajima koji se popularno zovu Body Scanners. Pored osnovnog zadatka da otkrije i prikaže sliku eventualnog zabranjenog predmeta, uređaj otkriva i pokazuje sliku svih dijelova tijela na putniku.

Ti uređaji prodiru duboko u privatnost:odmah daju jasnu sliku o spolu, mogu otkriti bilo koji ožiljak na tijelu, pokazuju, recimo, da li putnica ima menstrualni ciklus itd.

Najglasniji protesti prema ovim spravama dolaze od muslimanske populacije u Sjedinjenim Državama. Dr. Muzammil H. Siddiqi, predsjednik Fiqh Council of North America (Pravnog vijeća Sjeverne Amerike) objavio je fetvu da je prolazak muslimana kroz ovaj uređaj narušavanje zakona islamske vjere.

Postoje, naravno, i različita tumačenja ove fetve, jer ona ima različitu težinu kod sunita i šiita. Kod sunita se shvaća kao mišljenje i nije presudna, jer se radi o pozivanju na određenu tačku šerijata.

Privatni pregled

No, putnici koji iz vjerskih razloga ne žele proći kroz ovaj uređaj imaju pravo zatražiti i tzv. privatni pregled. Taj pregled se odvija u posebnim prostorijama striktno određenim za tu svrhu, sa standardnom procedurom da ženskog putnika pregleda žensko, a muškog - muško. Ovakav kompromis trebao bi zadovoljiti obje strane, i onu koja se bori za sigurnost putnika i posade, ali i onu koja podiže glas u zaštitu vjerskih prava.

Sa stručne strane, službenik koji bude radio na ovim uređajima neće imati vidljivi kontakt sa putnikom kojeg trenutno skenira: neće moći ni kopirati sliku jer će se ista automatski izbrisati. Postoji i baza podataka kod kojih se putnika mogu otkriti eksplozivna ili neka druga naprava opasna za sigurnost putnika i posade zrakoplova.