Sjeverna Koreja
0

Ilegalna tvornica za obogaćivanje urana

FENA
Foto: AFP/KCNA via KNS/File
Foto: AFP/KCNA via KNS/File
Sjeverna Koreja nastavlja ilegalno razvijati nuklearni program na temelju obogaćenog urana uprkos svojim negiranjima, objavio je u srijedu jedan južnokorejski dnevni list.

Prema Dong-A Ilbou, koji navodi neidentificirani vladin izvor, Južna Koreja i njen američki saveznik prikupili su informacije o postojanju tvornice koja služi za proizvodnju bombi na bazi visoko obogaćenog urana (UHE) u regiji Yongbijona, sjeverno od Pjongjanga.

List, međutim, ne daje nikakve detalje o stepenu dostignute tehnologije i obimu proizvodnje tvornice.

SAD je već 2002. optužio Sjevernu Koreju da razvija program visoko obogaćenog urana u vojne svrhe, što je komunistički režim demantirao.

Sjeverna Koreja, koja je obavila prvu atomsku probu u oktobru 2006., obavezala se od augusta 2003. u intenzivnim pregovorima sa šestorkom - Južna Koreja, SAD, Kina, Rusija i Japan - da će demontirati svoja nuklearna postrojenja.

Ona je 2007. potpisala sporazum o deaktiviranju a potom zatvaranju svih svojih nuklearnih instalacija u zamjenu za energetsku pomoć, normaliziranje odnosa sa SAD-om i Japanom i potpisivanje formalnog mirovnog sporazuma za Korejski poluotok.

Međutim, pregovori se spotiču o modalitete rovjere denuklearizacije poluotoka.