Suočeni s istrebljenjem
0

Ilegalna trgovina ubija 100 tigrova godišnje

SRNA
Više od 1.000 tigrova ubijeno je u divljini u posljednjoj deceniji za potrebe ilegalne trgovine njihovim tjelesnim dijelovima, navodi se u novom izvještaju. Mreža za kontrolu ove trgovine "Traffic international" saopštila je da se najčešće plijene koža, kosti i kandže ovih životinja, prenosi BBC.

U izvještaju se upozorava da se trgovina nastavlja uprkos naporima da se velike mačke zaštite. U posljednjih 100 godina, broj tigrova opao je sa oko 100.000 na samo 3.500.

    Na osnovu podataka iz 11 od 13 zemalja u kojima tigrovi žive u divljini, došlo se do procjene da je između 1.069 i 1.220 tigrova ubijeno u posljednjoj deceniji.

  Od oktobra 1987. godine tigrovi su uvršteni među životinje koje su suočene sa istrebljenjem, što znači da je komercijalna trgovina ovim životinjama ili njihovim tjelesnim dijelovima zabranjena.

  Analiza je izvršena na osnovi podataka o 481 pljenidbi  ilegalnih predmeta. Više od polovine ovih slučajeva desilo se u Indiji, a potom slijede Kina i Nepal.

 Autori izvještaja navode da podaci pokazuju da se trgovina nastavlja nesmanjenim obimom uprkos značajnim naporima za zaštitu ovih mačaka koje ulažu države, međudržavne organizacije i nevladin sektor.

 Države su se u martu 2010. godine dogovorile da pojačaju razmjenu obavještajnih podataka u borbi protiv kriminalnih mreža koje krijumčare tjelesne dijelove velikih mačaka.
    Šef Svjetske banke Robert Zoellick izjavio je 2009. godine da je globalno crno tržište produktima iz životinjskog svijeta vrijedno oko 10 milijardi dolara godišnje, što znači da je ovo treća najunosnija nezakonita aktivnost, poslije trgovine drogom i oružjem.