Svijet
0

IHT o reakcijama na Mesićevo obraćanje naciji

FENA
Dnevnik International Herald Tribune piše o reakcijama na sinoćnje TV obraćanje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića javnosti povodom objavljivanja videoisječka iz jednoga njegovog nastupa 1991. godine.

Predsjednik u tome nastupu, piše International Herald Tribune, govori o tome kako se u vezi s Jasenovcem "Hrvati nemaju razloga nikome ispričavati jer su oni u Drugome svjetskom ratu dva puta pobijedili" - i 1941. i 1945. godine.

"Ova je tema osjetljiva u Hrvatskoj, zemlji koja je konačno iskazala spremnost da se suoči sa zlodusima svoje prošlosti, u trenutku kada nastoji postati članicom Evropske unije", piše američki dnevnik, koji navodi da je predsjednik Mesić "među hrvatskim čelnicima najglasniji kritičar NDH-a".

Bez obzira na kritike, ovaj slučaj neće ozbiljno ugroziti Mesićevu poziciju, piše International Herald Tribune, jer je "njegov najozbiljniji rival premijer Ivo Sanader stao u njegovu odbranu".

Mesić, osim toga uživa veliku popularnost među prozapadnim strankama, piše International Herald Tribune, "dok desničari ne mogu kritizirati njegov nastup iz 1991. jer oni sami često hvale NDH".

Američki dnevnik navodi i izjavu Žarka Puhovskog, prominentnog aktivista za ljudska prava, koji je rekao da bi "onaj ko je izjavio takve stvari trebalo da podnese ostavku".