Humanost u virtualnom svijetu
0

Igrači FarmVillea skupili 1,5 miliona dolara za Haiti

Sarajevo-x.com
Igra FarmVille koju je moguće igrati na društvenoj mreži Facebook, ipak nije samo gubljenje vremena. Njeni igrači su skupili 1,5 miliona dolara za zemljotresom uništeni Haiti, javlja Fox News.

Svjetski program za hranu (WFP) se javno zahvalio virtuelnim farmerima koji putem Facebooka igraju igru FarmVille, nakon što su skupili 1,5 miliona dolara za Haiti, kako bi pomogli izgradnju škola uništenih u katastrofalnom zemljotresu. Videosnimak koji je organizacija WFP objavila prošle sedmice prikazuje nasmijanu djecu koja su se ponovo vratila u učionice. Kompanija Zynga, koja je tvorac FarmVillea, također je pomogla, pa je iznos sa 1,5 miliona porastao na 4 miliona dolara.

Suma od 1,5 miliona dolara će biti iskorištena za obnavljanje škole u Mirebalaisu, kao i za pomoć učenicima pri kupovini hrane, namirnica i drugih potrepština. Oko milion dolara od donacije je došlo od igrača FarmVillea, dok je ostalo velikodušni doprinos Facebook Creditsa i kompanije Zynga.

Igra FarmVille je često kritikovana zbog gubitka vremena i ovisnosti koja se javlja kod ljudi koji je igraju, te je prikazana u negativnom svjetlu. Najveći kritičari će nakon gesta njenih igrača vjerovatno korigovati svoje stavove.