Al Gore
0

'Ignoriranje globalnog zagrijavanja je opasno'

FENA
Bivši potpredsjednik Al Gore nastoji uvjeriti američke zakonodavce da ove godine usvoje zakon o klimatskim promjenama, prije UN-ovog samita koji će se u decembru održati u Kopenhagenu. On je svjedočio pred senatskim odborom za vanjske odnose u Washingtonu, pozivajući Ameriku da nastavi svoju lidersku ulogu po pitanju klimatske krize i za mandata predsjednika Obame.

Naučnici su upozorili da će ekstremni uvjeti vremena i klime biti cijena ignoriranja globalnog zagrijavanja: jače oluje i prirodne katastrofe, veće suše i ljudske patnje. Predsjedavajući senatskog odbora za vanjske odnose John Kerry je rekao da je pozvao jednog od najpoznatijih zagovornika očuvanja okoline, bivšeg potpredsjednika Ala Gorea.

„Ovdje smo danas iz istog razloga zbog kojeg nam naši najviši vojni lideri i zvaničnici obavještajne službe upućuju alarme“, rekao je senator Kerry.

On i Al Gore su se složili da će klimatske promjene biti ključne za politiku predsjednika Obame po pitanju nacionalne sigurnosti i vanjske politike.

Al Gore je izrazio optimizam: „Obamina administracija je već nagovijestila jaku volju da ponovo zadobije američko vodstvo na globalnoj sceni u razgovorima o sporazumu, što je promjena u odnosu na godine neaktivnosti, rekao je Gore, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 2007. za svoje napore skretanja pažnje svijeta na rizika od globalnog zagrijavanja. I upravo kao što je to činio tokom svojih putovanja širom svijeta, Gore je senatskom panelu pokazao niz slika koje ilustriraju njegov poziv za hitnu akciju.

Maldivi su u svoj budžet unijeli novu stavku za premještanje cijele zemlje. Oni traže da kupe teritoriju i da presele sto posto svog stanovništva.

„Ono što se u posljednje vrijeme dešava je nešto sasvim drugačije. U posljednjih 30 godina došlo je do četiri puta više katastrofa povezanih s vremenom nego u posljednjih 75 godina, i taj trend se nastavlja“, upozorava Al Gore.

Republikanci, koji su se često razilazili s Al Gorom, ovdje to ovaj put nisu iskazali.

Senator Richard Lugar je naglasio stalne tvrdnje Gorea da prava politika prema zaštiti okoline može stvoriti nova radna mjesta.

„Zahvaljujući novoj tehnologiji sada možemo kontrolirati mnoge stakleničke plinove sa proaktivnim rješenjima koja podstiču rast“, rekao je senator Lugar.

Prije gotovo osam godina, Bushova administracija je odbila međunarodni klimatski sporazum, Protokol iz Kyota. Kina je od tada postala najveći proizvođač stakleničkih plinova, a zemlje u razvoju imaju svoj udjel u tom teretu. Al Gore kaže da Sjedinjene Države moraju djelovati sada kako bi krajem ove godine u Kopenhagenu imale kredibilitet u pregovorima o novom UN-ovom sporazumu o klimatskim promjenama.