Svijet
3

IDIL uputio prijetnju direktorima Facebooka i Twittera

Klix.ba
Foto: You Tube
Foto: You Tube
IDIL je u novom propagandnom video upitio prijetnju izvršnim direktorima kompanija Facebook i Twitter, Marku Zuckerbergu i Jacku Dorseyu, zbog njihovih aktivnosti i kampanje da se ukinu nalozi na internetu koje koriste ekstremisti.

Na snimku IDIIL-a prikazane su fotografije Zuckerberga i Dorseya koje su prekrivene rupama od metaka. Twitter je ranije saopćio da je obrisano 125.000 naloga zbog prijetećih poruka i promocije ekstremističkih stavova, a ispostavilo se da su svi nalozi bili povezani sa IDIL-om.

Sličnu akciju pokrenula je i kompanija Facebook. IDIL je saopćio da su uspijeli vratiti 10.000 blokiranih računa na Facebooku, 150 Facebook grupa i 5.000 Twitter profila. U prijetećoj poruci se navodi da će se osvetiti svima koji im onemogućavaju djelovanje putem društvenih mreža.

Glasnogovornik Twittera je saopćio kako su prijetnje koje primaju u toj kompaniji svakodnevna pojava, i kako uopće nisu iznenađeni.

"Kao i većina ljudi širom svijeta i mi smo užasnuti zločinima koje čine ekstremističke grupe. Mi osuđujemo i borimo se protiv korištenja Twittera za promociju terorizma", saopćili su iz Twittera.