Svijet
60

IDIL ubija svoje ranjene pripadnike i prodaje njihove organe

Klix.ba
Teroristička organizacija IDIL ima problema s finansiranjem zbog čega ubija svoje ranjene pripadnike, a potom vadi i prodaje njihove organe na crnom tržištu u inostranstvo.

"Ljekari su prisiljeni da vade organe ranjenih pripadnika IDIL-a", objavile su novine al-Sabah citirajući izvor u iračkom gradu Mosulu.

Teroristi imaju problema s finansiranjem nakon što su u posljednje vrijeme izgubili dio teritorije u južnom dijelu Mosula, zbog čega čak ubijaju svoje pripadnike te njihove organe poput srca i bubrega prodaju na crnom tržištu, javlja iranska agencija FARS.

Španske novine El Mondo pišu da IDIL ima sve više ranjenih pripadnika u sukobima sa sirijskom vojskom, čije organe prodaje s ciljem transplantacije. Ljekari pod prisilom uzimaju i organe zarobljenih vojnika. Također teroristička grupa prisiljava zatvorenike u zatvorima u Mosulu da daju krv, a zbog toga odgađaju i izvršenje smrtnih kazni.

Izvor iz bolnica u Mosulu tvrdi da je vidio najmanje 183 ljudskih tijela čiji su organi izvađeni.

Irački ambasador pri Ujedinjenim nacijama Mohamed Alhakim je optužio IDIL prošle godine za ista nedjela, a ljekari koji su odbili naređenje su pogubljeni. Tijela ljudi kojim su izvađeni organi pronađena su u plitkim masovnim grobnicama u Mosulu.

IDIL gubi teritorij, a populacija koja živi pod kalifatom smanjena je sa devet na šest miliona.