Svijet
21

IDIL prijeti ambasadama Japana i Saudijske Arabije u BiH i regionu, pojačane mjere sigurnosti

Piše: J. H.
Nakon posljednjih prijetnji terorista Islamske države (IDIL), Vlada Japana naredila je pojačane mjere sigurnosti svih ambasada ove zemlje u svijetu, posebno u Bosni i Hercegovini, Indoneziji i Maleziji.
Ambasada Japana u Sarajevu danas (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ambasada Japana u Sarajevu danas (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"Šta nas, na primjer, sprečava da napadnemo zajednice u Dearbornu, Michiganu, Los Angelesu i New Yorku? Ili da napadnemo misije Paname u Jakarti, Dohi, i Dubaiju? Šta nas sprečava da napadnemo misije Japana u Bosni i Hercegovini, Maleziji i Indoneziji? Ili saudijske diplomate u Tirani, Sarajevu i Prištini?", navodi se u IDIL-ovom magazinu Dabiq u kojem teroristi ove grupe prijete napadu 70 "krstaških nacija" i "otpadničkih vojski".

Naslovnica ovomjesečnog izdanja magazina Dabiq (Foto: Klix.ba)
Naslovnica ovomjesečnog izdanja magazina Dabiq (Foto: Klix.ba)
Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, kaže za Klix.ba da su u dogovoru sa osobljem Ambasade Japana kao i Ambasade Saudijske Arabije u BiH poduzeli određene mjere i radnje pojačanog prisustva odnosno mjere iz nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

"Naravno, postoje ambasade koje se osiguravaju po nekom većem stepenu sigurnosti, ali smo dodatne mjere za sad preduzeli samo prema ovim amabasadama", kaže Vilić za Klix.ba.

Glasnogovornik Vlade Japana Yoshihide Suga rekao je novinarima u Tokiju da će se pojačati sigurnosne mjere među 200 japanskih misija u svijetu.

"Svjesni smo prijetnje i u saradnji sa zemljama domaćinima pojačavamo sigurnost", kazao je on ne pojasnivši o kakvim konkretnim potezima se radi.

Prijetnje upućene u tekstu (Foto: Klix.ba)
Prijetnje upućene u tekstu (Foto: Klix.ba)
Erika Nakano, glasnogovornica Ambasade Japana u Jakarti, kazala je da je nivo sigurnosti već povećan i da osoblje radi bez većih ograničenja.

"Svi smo dobro i imamo odličnu saradnju sa ovdašnjom policijom", kazala je Nakano.

Japanski parlament bi slijedeće sedmice trebao odobriti povećanje vojnih aktivnosti i po prvi put nakon Drugog svjetskog rata uključiti svoju vojsku u borbu.

Ali, još uvijek nema konkretnih najava da će se ta zemlja aktivno uključiti u borbu protiv IDIL-a.