Svijet
0

IDIL preuzeo odgovornost za bombaške napade u Bejrutu, Hezbolah poručio da nastavlja borbu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Militanti samoprozovna Islamske države preuzeli su odgovornost za dva samoubilačka bombaška napada u Bejrutu u kojima je poginula najmanje 41 osoba.

Bombe su odjeknule u predgrađu Burj al-Barajneha koji drži Hezbolah a koji se bori protiv IDIL-a u Siriji.

Libanonska vlada proglasila je dan žalosti u petak. Premijer Tammam Salam pozvao je na jedinstvo nakon napada koji su najgoru od civilnog rata u Libanonu 1990-ih godina.

Bijela kuća osudila je ovaj "užasni teroristički" napad kazavši da će ovo biti razlog za još jaču opredijeljenost u pružanju podrške institucijama Libanona, sigurnosnim i policijskim službama da osiguraju stabilnu, suverenu i sigurnu državu.

Iran, glavni saveznik Hezbolaha, također je osudio ovaj napad.

Eksplozija koja se dogodila u četvrtak odjeknula je u poslovnoj trgovačkoj ulici na jugu Bejruta. Više od 200 osoba je ranjeno, od kojih su mnogi u teškom stanju.

"Tek sam stigao u tržnicu kada je eksplodiralo. Nosio sam tijela u svojim rukama, tri muškarca i jednu ženu koja mi je prijateljica", rekao je jedan od očevidaca.

Vojska je objavila da su dvojica muškaraca koja su nosila samoubilačke prsluke izvela napad. Prva bombe detonirana je ispred šiitske džamije, da bi se bombaš raznio u blizini pekare. U igri je bio i treći bombaš, ali nije uspio aktivirati eksploziv te su ga pronašli.

Jedna napadač je iz Palestine, a drugi iz Sirije. Hezbolah je najavio svoju borbu protiv IDIL-a kojeg optužuje za ubijanje nevine djece i ljudi. Bolnice u Bejrutu zamolile su sve građane da doniraju krv za povrijeđene.