Svijet
10

IDIL ponovo ušao u Palmiru, ruski avioni i sirijska vojska započeli kontraofanzivu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
IDIL je kasno sinoć ponovo ušao u drevni sirijski grad Palmiru, odakle je protjeran prije devet mjeseci, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Nakon brzog napredovanja, IDIL sada kontroliše najveći dio Palmire osim južnog dijela", rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije, prenosi agencija AFP.

On je dodao da su džihadisti opkolili i aerodrom, koji je na samom obodu grada.

No, ruski avioni rano jutros započeli su intenzivnu kampanju bombardovanja koja je prisilila pripadnike IDIL-a da se povuku iz centra grada ka periferiji. Također, sirijska vojska poslala je pojačanja u ovaj grad, javlja BBC.

IDIL je uništio brojne spomenike tokom 10-mjesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine, podsjeća BBC.

Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

IDIL je u maju prošle godine zauzeo više gradova u provinciji Homs, uključujući Palmiru.

Aktivista Koordinacione mreže za Palmiru, Osama al Hatib, rekao je da vladini vojnici bježe iz Palmire.

"Vojska je kao institucija raspuštena", kazao je on, prenosi agencija AP.

Hatib je dodao da je jedan broj vojnika i pripadnika milicija ostao u gradu zajedno sa 120 porodica koje nisu mogle da napuste Palmiru.

"Na svim stranama se vode žestoke borbe. Iz grada se ne može izaći osim kroz koridor na zapadu", rekao je Hatib koji se nalazi u Gaziantepu u Turskoj.

Dramatični obrat u Palmiri uslijedio je nekoliko dana pošto je IDIL u iračkom gradu Mosulu pokrenuo veliku kontraofanzivu, koja je iznenadila iračke vojnike i zaustavila njihovo napredovanje.

Američki ministar odbrane Ashton Carter najavio je da će dodatnih 200 američkih vojnika biti upućeno u Siriju da ubrzaju napad na Raku, samoproglašenu prijestonicu IDIL-a.