Svijet
177

IDIL-ovi militanti žele regrutovati inžinjere i doktore

Klix.ba
Militanti Islamske države (IDIL) na razne načine pokušavaju iz država širom svijeta regrutovati borce u svoje redove. Tako su napravili i ovaj propagandni video u kojem mladi Kanađanin poziva na džihad u Siriji.

"Ja sam vaš brat musliman. Trenutno se nalazim u Siriji, a inače sam iz Kanade", kaže u svom obraćanju na videu Andre Poulin, koji je prvo prešao na islam, a zatim i svoje ime promijenio u Abu Muslim.

Poulin se IDIL-u pridružio 2012. godine, a prije toga bio je običan tinejdžer.

"Gledao sam hokej na ledu, išao sam ljeti na selo, volio sam pecati ribu i loviti divljač, bio sam ljubitelj sporta...", kazao je Poulin.

Analitičar Paul Cruickshank izjavio je za CNN kako se iz videa može zaključiti da je njegova poruka kako se u zapadnim zemljama, naročito u Kanadi, ne može živjeti kao pravi musliman.

"U ovom videu vas upravo iz tih razloga pozivaju da se odselite u Siriju", kazao je on.

Kanadska vlada identifikovala je do sad 30 svojih državljana koji se bore u Iraku i Siriji, te još 100 u Jemenu, Pakistanu, Afganistanu...

Iz Vlade ističu da znaju imena svih ovih osoba koje su otišle da se bore u pomenute zemlje.

Već se 80-ak tih boraca vratilo u Kanadu i oni bi mogli predstavljati terorističku prijetnju, smatraju u kanadskoj vladi.

"Potrebni su nam doktori, inžinjeri, profesionalci, volonteri, borci... Svi možete pronaći svoje mjesto ovdje", kazao je na videu Poulin.

On je poginuo ljetos boreći se u području sjeverne Sirije.