Svijet
21

IDIL-ova propagandna škola: Svi načini na koje militanti iskorištavaju djecu

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
IDIL-ovi kampovi, nazvani "Škola džihada“, izazivaju zgražanje širom svijeta, navodi Independent.

"Edukacija“ koju IDIL-ovi militanti nude dječacima u brojnim ratnim kampovima zabilježena je i na Youtube-u gdje teroristi redovno objavljuju video zapise ovog sadržaja.

Dječacima je u ovoj propagandnoj školi omogućeno da pucaju iz automatske puške, te da prođu vojni trening kao i svi borci IDIL-a.

IDIL koristi dječake kako bi pokazali da su u njihovoj "utopijskoj zajednici“ svi, pa i djeca, usmjereni ka stvaranju Islamske države.

Tokom obraćanja svojim borcima, vođe IDIL-a uvijek uključuju i djecu, te ih vješto koriste kako bi pokazali svoje jedinstvo.

Na jednom video zapisu prikazana su djeca postrojena u redove, u trenutku kada su završili školu, te proglašeni borcima od IDIL-ovih vođa, navodi Independent.

U većini video zapisa koje IDIL objavljuje uvijek su kombinovani različiti sadržaji: govornik koji se obraća narodu i borcima, borbene akcije militanata IDIL-a, te djeca i njihove aktivnosti.

Pojedini dječaci koji su uspjeli sa svojim porodicama pobjeći od IDIL-ovih militanata, ispričali su kako su većinu ovih video sadržaja bili prisiljeni gledati svakodnevno.

"U ratnim kampovima traje obuka djece u pucanju iz automatskog oružja, a neka od njih su bila uključena u vojne aktivnosti, uključujući i one misije u kojima su izvršeni samoubilački napadi“, navodi se u jednom od UN-ovih izvještaja o Siriji i Iraku, piše Independent.