Svijet
109

IDIL obučava 400 boraca za veliki napad u Evropi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Blizu 400 pripadnika tzv. Islamske države (IDIL) priprema se da počini novo krvoproliće u gradovima širom Evrope, kao što je to bilo u Parizu i Briselu, u smrtonosnom talasu napada, piše AP.

Mreža terorističkih ćelija pokazuje veliki doseg ekstremističke grupe u Evropi uprkos tome što slabi na bojištima u Siriji i Iraku. Dužnosnici, uključujući evropske i iračke obavještajne službe, te francuske službe koje prate terorističke mreže, opisali su ekstremističke kampove u Siriji i Iraku kao mjesta gdje su napadači obučeni za napade u državama Zapadne Evrope.

Prije nego je ubijen u antiterorističkoj akciji, jedan od vođa pariskih napada 13. novembra prošle godine je tvrdio da je u Evropu ušla grupa od 90 terorista koji su se "raspršili" po cijelom evropskom kontinentu.

Koliko je organizirana ta grupa dovoljno svjedoči i činjenica da ih nimalo nije omelo ni hapšenje Salaha Abdeslama i samo četiri dana poslije izvršili su smrtonosni napad koji je ubio najmanje 31 osobu. Ponavlja se priča iz Pariza - jedan bombaš je uspio pobjeći i sada je sve strah da će se, poput Abdeslama, pridružiti drugoj grupi i krenuti u novi napad. Abdeslam je u posljednji trenutak spriječen da i on bude dio terorističkog tima specijaliziranog za Brisel, ali na kraju ni to nije pomoglo.

"Zapravo je nevjerojatna priča oko Abdeslama. Ne samo da nam je pobjegao i uspješno se skrivao, već je stigao organizirati novi napad. Imao je pomagača koliko hoćeš. Njegovo hapšenje nije promijenilo ništa. Teroristi su izvršili napad i poslali nam jasnu poruku 'pa što ako ste ga uhapsili? To ništa ne mijenja", rekla je Nathalie Goulet, francuska senatorica koja je inače na čelu komisije koja prati džihadističke mreže.

Goulet je potvrdila da je između 400 i 600 militanata prošlo obuke za napade po Evropi. S druge strane, oko 5.000 Evropljana je otišlo u Siriju.

"Najgore je što ne znamo točno koliko ih je ovdje. Da to znamo, ti napadi se ne bi dogodili", zaključila je Goulet.

Obavještajci nemaju pojma ko su ti ljudi, za braću El Bakraoui, napadače iz Brisela, saznali su tek prošle sedmice nakon racije u Abdeslamovom stanu. Policija ih je znala zbog nasilništva ili krađa, ali nikako ih nije povezivala s terorizmom.

Anonimni dužnosnik spomenuo je da IDIL trenira svoje borce na način da se organiziraju samostalno, a ne da sjede u nekome sobičku i čekaju naredbe iz Raqqe.

"Ne bih rekao da je napad u Briselu bila osveta za hapšenje Abdeslama. Ali vjerujem da je to ubrzalo napad koji je odavno pripremljen", rekao je Magnus Ranstorp, švedski analitičar za sigurnost.

Nažalost, grupa koja sada 'divlja' po Evropi nije jedina. Jedan visokorangirani irački obavještajac upozorio je Evropu da je nedavno još jedna grupa terorista ušla u Tursku.

Nakon velike istrage nakon napada u prijestolnici Francuske uhapšen je bjegunac Salah Abdeslam, ali to nije osujetilo nove terorističke napade samo nekoliko dana kasnije, kada je u Briselu poginula 31 osoba, a 270 ih je povrijeđeno. Belgijske vlasti su sada u potrazi za jednim bjeguncem koji je uočen na snimcima sigurnosnih kamera, a koji je bio u društvu dvojice bombaša samoubica.