Svijet
23

IDIL objavio snimak uništenja antičkog iračkog grada Nimruda

Klix.ba
IDIL je na internetu objavio snimak na kojem se vidi kako pripadnici terorističke grupe uništavaju antički grad Nimrud u Iraku.

Snimci objavljeni na internetu potvrđuju izvještaje iz marta da su militanti vandalizirali Nimrud, jedan od iračkih najvećih arheoloških blaga. Snimak pokazuje kako militanti koriste budožere i eksploziv kako bi uništili ostatke Nimruda.

IDIL je napao Nimrud i druge atičke gradove u Iraku u akciji koju naziva "ratom protiv lažnih idola". U martu je iračko ministarstvo turizma saopćilo da IDIL teškom mašinerijom uništio grad Nimrud, koji je nastao u 13. stoljeću prije Krista. Grad s enalazi 30 kilometara udaljen jugoistočno od Mosula.

Snage IDIL-a kontrolišu Mosul i njegovu okolinu još od juna 2014. godine.

Snimci pokazuju kako pripadnici IDIL-a koriste mašineriju za uništavanje kamenih artefakata, a nakon toga aktiviraju velike količine eksploziva, kojim je grad sravljen sa zemljom.

Mnoga blaga Nimruda su u u stranim muzejima, ali su brojne statue, koje oslikavaju krilate zvijeri sa ljudskim glavama, kao i drugi artefakti, ostali u Nimrudu.

U regiji koja je pod kontrolom IDIL-a nalazi se 1.800 od 12.000 iračkih registrovanih arheoloških područja. Pripadnici IDIL-a su spalili biblioteku u Mosulu u kojoj je bilo više od 8.000 antičkih rukopisa.