Svijet
12

IDIL objavio fotografije "Jihadi Johna" bez maske

Klix.ba
Samoprozvana Islamska država objavila je nove fotografije popularnog militanta Mohammeda Emwazija, poznatog kao Jihadi John, koje su napravljene prije njegove smrti.

Na fotografijama nema masku, obučen je vojničku majicu i drži pušku. Do sada je britanski terorista uvijek bio prikazivan sa crnom fantomkom dok izvodi brutalna ubistva zarobljenika koja su šokirala svijet.

Pretpostavlja se da su fotografije napravljene u Iraku, a objavljene su na portalu IDIL-a.

Emwazi je privukao pažnju svijeta u augustu 2014. godine kada je snimio užasni video u kojem je ubio američkog novinara Jamesa Foleya. Jihadi John je odgovoran i za ubistva zarobljenog novinara Stevena Sotloffa, humanitarnog radnika Petera Kassiga i britanskih humanitarnih radnika Davida Hainesa i Alana Henninga.

Magazin Dabiq nazvao ga je imenom Abu Muharib al-Muhajir, časnim bratom koji je poginuo u zračnom napadu koji je je izveo SAD u novembru. Fotografije su objavljene nakon što se pojavio video u kojem Emwazi i trojica muškaraca koja su odgovorna za terorističke napade u Parizu, vrše egzekuciju 18 zarobljenih sirijskih pilota u novembru prošle godine.