Svijet
20

IDIL navodno planira atentat na kraljicu Elizabetu II

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Velika Britanija došla je do informacije da pripadnici Islamske države (IDIL) planiraju atentat na britansku kraljicu Elizabetu II tokom proslave u povodu godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

Atentat navodno spremaju pripadnici IDIL-a iz Sirije, a ova informacija digla je na noge britanske sigurnosne službe.

Scotland Yard ipak tvrdi kako se treba nastaviti s planovima obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad Japanom.

Glasnogovornik Metropolitanske policije izjavio je da se Velika Britanija svakako susreće s prijetnjom međunarodnog terorizma, ali da javnost treba biti sigurna da se vrše sigurnosni pregleda u povodu javnih dešavanja, te da se u tom kontekstu uzimaju u obzir i specifični faktori kao i šire prijetnje.

"Naš prioritet je sigurnost i sigurnost za sve one koji dolaze ili su uključeni. Potičemo javnost da nastavi sa svojim planovima da prisustvuje ili sudjeluju u događajima normalno", rekao je glasnogovornik.

Jedan od britanskih tabloida navodi da teroristi planiraju izvršiti atentat na kraljicu aktiviranjem improvizovane bombe u ekspres-loncu, odnosno na sličan način na koji je izvršen napad na bostonskom maratonu.

Kraljica je navodno nakon što je čula za prijetnje odlučila da ni po koju cijenu neće odustati od toga da prisustvuje ceremoniji u subotu.