Svijet
25

IDIL nastavlja put prema Turskoj, preoteli nekoliko sela na granici

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pripadnici IDIL-a su sirijskim pobunjenicima preoteli nekoliko sela uz sjevernu granicu Sirije s Turskom, objavila je njemačka agencija DPA.

Pripadnici IDIL-a su u petak pretrpjeli nekoliko poraza na sjeveru Iraka, prepustivši kurdskim pešmergama sedam sela, ali su u Siriji zauzeli nekoliko sela, a u Iraku u dva napada ubili i ranili više od 30 pripadnika iračkih snaga, javile su agencije.

U saopćenju združenih koalicijskih snaga za borbu protiv IDIL-a (CJTF, Combined joint task force) navodi se da su pešmerge, potpomognute zračnim udarima koalicije, od 26. augusta vratile nadzor nad sedam sela, odnosno nad "više od 200 kilometara kvadratnih teritorija" u blizini grada Tuza, južno od Kirkuka, prenosi AFP.

No, istovremeno je u dva napada u gradu Ramadiju, glavnom gradu pokrajine Anbar koji je u maju pao u ruke IDIL-a, poginulo 14, a ranjeno 16 iračkih vojnika i provladinih boraca, javlja dpa, pozivajući se na iračkog časnika Alaa Farhana.

Riječ je o dva samoubilačka napada u kojima su raznesena dva vojna kamiona, a iako zasad niko nije preuzeo odgovornost za te napade, DPA podsjeća da većinu napada u tom području izvodi IDIL, koji je u četvrtak preuzeo odgovornost za ubbistvo dva visoka iračka časnikla u samoubilačkom napadu u Anbaru.

Pozivajući se na izvješća aktivista, njemačka agencija objavila je i da su džihadisti IDILA-a sirijskim pobunjenicima preoteli nekoliko sela uz sjevernu granicu Sirije s Turskom.