Svijet
4

IDIL nadomak Bagdada, u napadima najmanje 17 mrtvih

Klix.ba
Militanti Islamske države (IDIL) zauzeli su strateški važnu vojnu bazu Hit, u iračkoj provinciji Anbar, koja se nalazi na zapadnom prilazu Bagdadu.

Iračke odbrambene snage napustile su strateški važnu bazu u Anbaru nakon teških borbi sa militantima, koji sada kontrolišu oko 80 posto te provincije.

Militanti se nalaze na manje od 13 kilometara od aerodroma u glavnom gradu Iraka, koji ima oko sedam miliona stanovnika.

Tri eksplozije u Bagdadu ubile 17, a ranile 59 osoba

Tri eksplozije pogodile su sinoć dijelove Bagdada većinom nastanjene šiitskim stanovništvom, gdje su ubile najmanje 17, a ranile 59 osoba.

U prvoj eksploziji korištena je improvizovana ekplozivna naprava koja je eksplodirala u bagdadskom podučju Sadr, pri tome ubivši šest i ranivši 24 osoba.

Samoubilački napad na ulazu u Khadimiyu, u sjevernom dijelu Bagdada ostavio je devet mrtvih i 29 povrijeđenih, dok je u trećem napadu auto-bomba također u sjevernom dijelu Bagdada ubila dvoje, a ranila šest ljudi.

Intenzivirani napadi na Kobani

Bitka za ključni sirijski grad Kobani na turskoj granici intenzivirana je jučer nakon što su militanti IDIL-a nastavili žestoke napade na taj grad.

Jedan kurdski borac izjavio je za CNN da je bitka za Kobani ključna po glavni granični prelaz prema Turskoj.

"Ako tu IDIL preuzme kontrolu, gotovo je", rekao je on.

Prema njegovim riječima, kurdski borci odbili su jučerašnji napad IDIL-ovih snaga, ali je i nemoguće da im se nastave suprotstavljati u trenutno izuzetno teškim uslovima.

Ukoliko zauzmu Kobani, militanti IDIL-a kontrolisaće tri službena granična prelaza između Turske i Sirije, u dužini od oko 97 kilometara.

Ponedjeljak je bio jedan od najnasilnijih dana u Kobaniju još otkad je IDIL započeo napade na taj grad.

Nastavljeni zračni napadi na mete IDIL-a

Američki vojni dužnosnici saopštili su da su u prethodna dva dana zajedno sa partnerima izvršili četiri zračna napada na mete jugozapadno od Kobanija, tri sjeveroistočno od tog grada i jedan sjeverozapadno od grada Raqqa.

"U ovim napadima učestvovao je i borbeni avion iz Saudijske Arabije. Svi avioni nakon misije bezbjedno su se vratili u svoje baze", kaže se u saopštenju.

Uprkos zračnim napadima SAD-a i njihovih saveznika u Iraku tokom proteklog vikenda, izvještaji pokazuju da su snage IDIL-a nastavile da zauzimaju područje u provinciji Anbar i okružili su Hadithu, posljednji veliki grad u ovoj provinciji koji još uvijek nije pod njihovom kontrolom.