Svijet
13

IDIL koristio ljudski štit za bijeg iz grada Manbija

Klix.ba
Fotografije snimljene iz zraka pokazuju kako pripadnici terorističke organizacije IDIL koriste civile kao štit dok bježe iz grada Manbija na sjeveru Sirije.

Sirijske demokratske snage (SDF) su saopćile da fotografije prikazuju konvoj od nekoliko stotina automobila, koji je fotografisan u petak. Kurdski i arapski borci potpomognuti koalicijskim snagama predvođenim SAD-om nisu napali teroriste, jer su u svakom automobilu bili civili.

Militanti su krenuli na sjever prema turskoj granici. Borci SDF-a su uspostavili kontrolu u gradu Manbiju nakon desetosedmične ofanzive potpomognute savezničkim snagama koje su vršile zračne napade i ustupile specijalne snage.

Kada je postalo jasno da će izgubiti grad, blizu 200 terorista je okupilo članove svojih porodica i pristalica, kao i civila. Civile su uzeli kao taoce i smjestili ih u automobile, a potom su se uputili na sjever. Sve vrijeme su ih pratili borci SDF-a i koalicijske snage.

Nakon što su stigli na sigurno, teroristi su pustili civile, dok su neki uspjeli pobjeći ranije.

Tokom ofanzive su snage SDF-a ponudile militantima siguran put iz Manbija kako bi izbjegli civilne žrtve, no, teroristi su to odbili.

Pripadnici IDIL-a su u junu pokušali pobjeći iz Faludže, kada su ih bombardovale iračke i koalicijske snage. Tada je uništeno blizu 175 vozila.