Svijet
0

IDIL bi mogao nestati iz Iraka i Sirije za nekoliko mjeseci

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Komandant elitne jedinice Zerevani koja pripada kurdskoj vojsci kazao je kako samoprozvana Islamska država trpi velike poraze i povlači se sa mnogih frontova te da bi mogla biti pobijeđena prije kraja ove godine ukoliko vojske Iraka i Sirije zajedničkim snagama izvrše pritisak i napade.

Vojska iračkih Kurda izvela je značajne operacije tokom proteklih nekoliko dana. Preuzeli su bitna sela na Nineveh Plainu oko IDIL-ovog uporišta Mosuila. Dim i plamen se mogao vidjeti visoko iznad prvog sela koje je oslobođeno nakon što su izveli zračne i raketne napade.

IDIL je odgovorio minobacačima i bombašima samoubicama koje su slali u vozilima da pokušaju osujetiti napad. Ali, Peshmerga, kurdska vojska uz pomoć specijalnih snaga Kanade, Velike Britanije i SAD-a, uspjela ih je uništiti prije nego su došli do linija.

U jednom od incidenata koji je snimljen kada je reporter davao izvještaj za Kurdistan24 TV, bombaš samoubica se raznio u pozadini. Ostaci su letjeli stotine metara u zrak.

General Salar Taymour kazao je za Sky News, čiji novinari su na terenu s vojskom, kako bi IDIL mogao biti pobijeđen i sljedećih nekoliko mjeseci, ali da Peshmerga treba još pomoći protiv odlučnog neprijatelja.

"IDIL-ova snaga se oslanja na samoubilačke napade. Njihova strategija je ispiranje mozga svojih boraca kako bi pomislili da će ići u raj. Ali, ne plašimo se više, mogu biti zaustavljeni", rekao je Taymour.

Borba protiv IDIL-a počela je napredovati kada su vojne snage sa zemlje sinhronizirano vršile napade sa zračnim napadima. Ipak, osvajanje Mosula moglo bi ići veoma teško jer bi IDIL mogao koristiti stotine hiljada civila kao ljudski štit.