Svijet
11

Identifikovane prve žrtve terorističkog napada na koncertu u Parizu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Među prvim žrtvama koji su identifikovani nakon terorističkog napada u Parizu su Britanci, Valentin Ribeta, učenik srednje škole i Nick Aleksander.

Valentin Ribeta je učenik srednje škole iz Londona, a za vrijeme terorističkog napada nalazio se u dvorani Batalcan, na koncertu heavy metal grupe Eagles of Death Metal.

Saopćenje za javnost izdala je škola koju je Ribeta pohađao, u kojem su istakli žaljenje zbog zločina koji se dogodio.

Još jedan Britanac je identifikovan kao žrtva napada u koncertnoj dvorani Batalcan. Riječ je o Nicku Aleksanderu, koji je radio kao prodavač.

"Sa ogromnom tugom objavljujemo da je u napadu u Parizu za vrijeme koncerta poginuo naš Nick. On je bio najbolji prijatelj kojeg ste mogli imati. Umro je radeći posao koji je volio", navodi se u izjavi porodice.

Do sada identificirane žrtve napada su Amerikanci, Britanci, Tunižani, Rumuni, Šveđani, kao i jedan Hrvat. Napadi su izvršeni u tri kordinirane akcije, a na belgijskoj granici su uhapšene tri osobe koje se povezuju sa napadom u Parizu.

Poginulo je 129 osoba, 352 osobe su povrijeđene a 99 ih se nalazi u kritičnom stanju.

Francuski predsjednik Francois Hollande obišao je bolnicu Saint-Antoine u Parizu u kojoj je smješten veliki broj povrijeđenih osoba koje su se nalazile na koncertu u dvorani Batalcan.